Alles wat je over BIM moet weten

Wat is BIM?

BIM (Building Information Modelling) gaat om het virtueel weergeven van een gebouw. Er wordt een digitaal 3D-model gemaakt waarbij verschillende informatie wordt geïntegreerd. Het is opgebouwd uit verschillende objecten waar bijhorende informatie (zoals merk, type, vermogen, debiet, …) worden toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat verschillende partijen vlot kunnen samenwerken op een efficiënte manier.

BIM wordt ook vaak weergegeven als Building Information Management waarmee men de nadruk legt op het beheren en uitwisselen van deze informatie.

Welke voordelen heeft BIM te bieden?

Het gebruik van BIM heeft verschillende voordelen te bieden.

  • Er kan vlotter en efficiënter worden samengewerkt en gecommuniceerd tussen de verschillende partijen. BIM biedt een gemeenschappelijke basis waarop kan worden verder gewerkt.
  • Het helpt fouten vroegtijdig te detecteren waardoor hierop kan geanticipeerd worden. Dit is tijd- en kostenbesparend.
  • BIM kan helpen bij het plannen van onderhouds- en renovatiewerkzaamheden. Hierdoor kan de levensduur van het gebouw worden verlengd en worden kosten bespaard op lange termijn.
  • Door het modelleren van 3D-modellen kan er efficiënter gewerkt worden omdat men vlotplannen, hoeveelheden of andere informatie hieruit kan halen.
  • Het project kan op een vlotte manier in goede banen worden geleid doordat gedetailleerde en nauwkeurige informatie voorhanden is.

Als gebouwbeheerder overschakelen naar een BIM model

De sprong wagen en overschakelen naar een BIM-model heeft voor een gebouwbeheerder verschillende gevolgen. Eerst en vooral moet er relevante gegevens beschikbaar en voorhanden zijn. Deze verzamelde data zal worden geregistreerd in het BIM-model. Ingenium kan hierbij helpen om de eerste stappen te zetten richting een BIM-organisatie.

Eenmaal het BIM-model is opgemaakt moet er specifieke software beschikbaar zijn om hier gebruik van te maken. Om deze software te gebruiken is specifieke kennis vereist en is een opleiding aangeraden. Medewerkers worden dus best opgeleid alvorens hier gebruik van te maken.

Wanneer een BIM-model opgemaakt is kan dit gekoppeld worden aan Facility Management Software. Deze koppeling zorgt ervoor dat het onderhoud van het gebouw eenvoudig kan gepland en beheerd worden. Alle info in het BIM-model moet hiervoor up-to-date gehouden worden en onderhoud moet worden opgevolgd.